Zabieg peelingowania skóry, powinien znaleźć honorowe miejsce w Twoim kalendarzu, ponieważ jest bezkonkurencyjnym sprzymierzeńcem w walce o idealnie gładkie i jędrne ciało, szczególnie kiedy w planach mamy wyjazd na wakacje i eksponowanie ciała w bikini na plaży.
Dodatkowo po peelingu nasza skóra zdecydowanie głębiej wchłania substancje aktywne zawarte w balsamach czy kremach, jednocześnie zachowując jej odpowiednie nawilżenie.
Peeling solny czy cukrowy? Jaki wybrać?
Często o wyborze odpowiedniego produktu do idealnego wygładzania skóry decydują walory zapachowe, natomiast ten główny składnik z którego są wykonane też jest bardzo istotny.
W poniższym artykule pokażemy Wam te najważniejsze różnice pomiędzy peelingiem solnym, a peelingiem cukrowym. Podstawowa różnica tego kosmetyku to baza z którego jest wykonany.
SOLNY PEELING posiada ostrzejsze i grubsze drobinki dlatego będzie idealnym wyborem dla skór wymagających mocniejszego i głębszego złuszczenia naskórka. Częstym rodzajem wykorzystywanej soli jest sól morska, która oferuje bogactwo mikroelementów, mających właściwości odkażające i przeciwzapalne. Ten rodzaj kosmetyku NIE jest natomiast zalecany jeżeli na ciele są zadrapania czy rany (uczucie pieczenia oraz szczypania może sprawić dyskomfort podczas zabiegu)
Sól dedykowana jest dla osób walczących z cellulitem, ponieważ silnie pobudza mikrokrążenie, działa oczyszczająco‐usuwa toksyny oraz nadmiar nagromadzonej wody w organiźmie.
CUKROWY PEELING poprzez swoje delikatne działanie będzie idealny dla skór suchych, wrażliwych z tendencja do podrażnień. Do tego rodzaju peelingu najczęściej wykorzystuje się cukier trzcinowy. Cukier idealnie wygładza skórę, nawilża oraz ją zmiękcza dając uczucie niewiarygodnie przyjemnej w dotyku. Pomaga poprawić ukrwienie oraz przyspiesza regenerację.
Pamiętaj:
Specjalista kosmetolog
Lic. Magdalena Mikos